Translate

17 iulie 2010

Aurescu, MAE: Asumarea deciziilor la nivel inalt permite un raspuns adecvat dat crizei si conflictelor internationale




The opening session of the OSCE Informal Ministerial Meeting, 17 July 2010, Almaty. (OSCE/Susanna Lööf)








Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a condus delegaţia României care a participat, în perioada 16–17 iulie 2010, la Alma Ata, la reuniunea ministerială informală a OSCE, găzduită de Kazahstan, stat care asigură Preşedinţia-în-exerciţiu a organizaţiei.

Demnitarul român a subliniat, în cadrul intervenţiilor sale din cele doua zile de dezbateri, sprijinul energic al României pentru organizarea de către Kazahstan, la Astana, a unui Summit al şefilor de state sau de guverne OSCE în cursul acestui an. A arătat ca Summit-ul OSCE va permite, în viziunea părţii romane, asumarea unor decizii politice la cel mai înalt nivel pentru realizarea condiţiilor de a răspunde adecvat, prin întărirea mecanismelor existente, actualelor crize şi conflicte politice care marchează, dinamic şi variat prin natura lor, relaţiile internaţionale actuale. În mod natural, Summit-ul va permite valorificarea oportunităţii de a reitera susţinerea pentru normele, principiile şi valorile comune ale OSCE, aşa cum au fost stipulate în Actul Final de la Helsinki din 1975 şi în Carta de la Paris pentru o Nouă Europa din 1990, de a căror implementare deplină depinde întărirea securităţii şi stabilităţii actuale.

Totodată, Bogdan Aurescu a subliniat faptul că soluţionarea conflictelor prelungite trebuie să se afle în centrul preocupărilor tuturor statelor participante OSCE, fiind un test pentru capacitatea de acţiune a Organizaţiei. În context, a insistat asupra caracterului prioritar al soluţionării conflictului transnistrean. De altfel, tema conflictelor prelungite a fost recurentă în intervenţiile majorităţii delegaţiilor participante.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a reamintit propunerile concrete ale României din cadrul Procesului Corfu referitoare la îmbunătăţirea capabilităţilor OSCE de a aborda, multidimensional, toate fazele ciclului conflictual, de la avertizarea timpurie, prevenirea şi reglementarea conflictelor şi până la reabilitarea post-conflict, reexaminarea pachetului de instrumente de care dispune OSCE pentru gestionarea crizelor fiind vitală în acest context. Demnitarul român a insistat asupra creării condiţiilor politice şi juridice pentru depăşirea impasului în care se află Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa (CFE), pe baza angajamentelor politice şi juridice existente şi a tuturor elementelor regimului CFE. A exprimat disponibilitatea României de a sprijini acest proces.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a menţionat necesitatea convenirii unei noi contribuţii substanţiale a OSCE la reglementarea situaţiei din Afganistan, precum şi importanţa abordării cuprinzătoare a dimensiunii umane a OSCE, îndeosebi respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale ca teme de interes din perspectiva României pentru agenda viitorului summit al OSCE.

În marja reuniunii, Bogdan Aurescu a avut o întâlnire de lucru cu ambasadorul Bolat Nurgaliev, reprezentantul Preşedinţiei-în-exerciţiu a OSCE pentru conflicte prelungite. Cu ocazia acestei întrevederi, au fost examinate cele mai recente evoluţii şi contextul actual ale conflictului transnistrean. În acest cadru, a reiterat interesul României pentru realizarea condiţiilor de progres în reglementarea conflictului transnistrean prin reluarea negocierilor formale în formatul „5+2” de soluţionare. De asemenea, demnitarul român a avut scurte convorbiri cu Vuk Jeremic, ministrul Afacerilor Externe al Serbiei şi cu Andrei Popov, viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

La reuniunea ministerială au participat reprezentanţii statelor participante la OSCE, ai statelor care sunt parteneri de cooperare ai organizaţiei, precum şi reprezentanţi ai UE, NATO, Consiliul Europei ş.a. Reuniunea s-a desfăşurat în contextul politic al provocărilor majore la adresa securităţii în arealul cuprins de la Vancouver la Vladivostok şi al necesităţii identificării acţiunilor politice şi diplomatice ale celor 56 de state participante la OSCE pentru identificarea unor soluţii comune durabile. Reprezentanţii statelor participante la reuniune au recunoscut importanţa politică a momentului actual pentru convocarea unui summit OSCE şi au dezbătut temele care s-ar putea constitui în agenda politică a acestuia.

15 iulie 2010

Agerpresul sau apologia informatiei. Iata de ce comunismul nu a murit.Inca..

Interviul fabicat de Agerpres cu privire la Madalina Manole, deconspirat de Petrisor Obae in Pagina de media arunca, din nou, anatema asupra unei presei autohtone din care, din pacate, fac parte si oameni respectabili, atat ca tinuta morala, ca si ca alura profesionala. Credibilitatea stirbita de astfel de orori, amise de fel de fel de sefi care nu isi asuma nimic niciodata ma face sa cred ca ne meritam soarta de cotizanti permanenti la un sistem cangrenos fara posibilitatea de a face rapel.
Fapul ca pseudo-jurnalistii indoctrinati in CAP-urile comuniste (deci nu toti) sunt incapabili sa judece dincolo de sistemul corupt de selectie al materialelor ce urmeaza sa fie publicate pe motiv ca, la o adica, se poate reduce considerabil indemnizatia de bugetar si sporurile de stres in folosul natiunii precum si dineurile plicticoase organizate in spiritul cantinelor sociale pentru indestularea mai-marilor sefi peste plebea supusa din care fac parte cu mandrie si nepotii si stranepotii ca deh! se vor si ei mari ziaristi de ocazie. Urat gest sa critici, insa e si mai urat ca astfel de fenomene sa existe. In privinta asta sunt la fel de categorica precum Tom cu Jerry.

Pericolul insa nu pandeste doar de la o agentie, post de radio sau de televiziune subventionat de stat in care "mentorii" sunt din categoria 60+, ci si in mediul privat, cand se cauta orice oriunde doar-doar o pica ceva. Orice, numai sa fie.

Imi amintesc de episodul cand jurnalistii romani despre care s-a tot spus ca au fost rapiti in Irak si de spectaculoasa debarcare pe aeroportul militar Otopeni. Aratau oamenii respectivi exagerat de bine pentru indivizi care au fost tinuti in captivitate. N-am crezut nicio clipa ca indivizii au trecut printr-un moment dificil dupa cat de limpezi erau la fata. Puteam sa jur ca au venit de la o ciocolata calda. Ulterior s-a afirmat in anumite medii ca Marie Jean Ion trebuia sa produca ceva extraordinar ca sa isi pastreze jobul si ca ar fi luat cel mai slab cameraman de la Prima. Barfe de rauvoitori, ce sa mai! Totusi, dupa asta au intervenit fuga si arestarea lui Hayssam precum si personaje noi in dosarul "rapirii" jurnalistilor.

Depasind momentul, ma amuz copios de fiecare data cand imi amintesc ca era o perioada cand circula o informatie potrivit careia SRI ar fi pus embargo pe starea vremii. De atunci am mereu indoieli cu privire la reperele de moralitate privinta rubricii meteo, mai ales cand la stiri spuneau ca e cer senin si afara turna cu galeata.

Un alt exemplu tragi-comic a fost situatia in care serviciile de informatii au sechestrat calculatoarele de la Ziua pe motiv s-ar fi publicat anumite informatii accesibile doar personajelor cu viza ORNISS. S-au pierdut ceva banuti atunci cand baietii care incurcau curcile cu gainile cercetau o bresa informativa.

Daca ar fi totusi sa vorbim de lucruri serioase imi amintesc de circul mediatic legat de privatizarea Petrom cand jurnalistii EVZ si cei de la TVR au intrat in posesia unor documente clasificate in care s-ar fi explicat anumite smecherii legate de contract. Pe la colturi s-ar fi spus ca s-a mers pe principiul "na si tie, da' si mie" si ziaristii au facut documentatia fifty-fifty. Intai lanseaza TVR-ul bomba si a doua zi scrie EVZ despre starea de fapt. Oricum, daca contractul era clasificat si vroiai sa dai in judecata pe unul sau pe altul trebuia fie sa fii o persoana care sa ai acces la anumite arhive, fie sa se desecretize clauzele respective. Si Doamne-pazeste sa fie dat vreodata vreun "jurnalist" al statului in judecata de vreun politician. Bineinteles, nici una din situatii nu era convenabila nici pentru politicieni si nici pentru oamenii de afaceri aciuati pe langa diverse entitati. Si iata cum s-a ratat un Watergate autentic. Si tot asa se vor rata si altele.

Department of Defence (US)

Source US Department of Defence















The view from above shows the U.S. Coast Guard Cutter Cypress at work, skimming a large patch of oil in the Gulf of Mexico, July 13, 2010.
U.S. Coast Guard
photo by Ensign Frankie L. Temple

















U.S. Army Sgt. Phillip Toward secures the perimeter of a village during a patrol in the Zabul province, Afghanistan, July 13, 2010. Toward, a security forces gunner, is assigned to Provincial Reconstruction Team Zabul.
U.S. Air Force
photo by Senior Airman Nathanael Callon

















Members of the International Security Assistance Force provide security on a compound in Afghanistan's Kandahar province, July 2, 2010.
U.S. Army
photo by Pfc. Christian Palermo

















An instructor holds down a Malaysian soldier's head as he unfastens himself from a shallow water egress trainer during a course on Marine Corps Base Hawaii, June 30, 2010. The one-day course is designed to train military personnel in basic procedures used to egress, or exit, a ditched aircraft.
U.S. Marine Corps
photo by Lance Cpl. Orlando Perez

















U.S. soldiers and airmen in a mine-resistant, ambush-protected vehicle move through an Afghan village to ensure roads are safe for travel in the Pul-e Alam district in Logar province, Afghanistan, June 29, 2010. The troops are assigned to teams to detect and dispose of improvised explosive devices and ordnance.
U.S. Army
photo by Spc. Theodore Schmidt

















U.S. Marine Corps Staff Sgt. James Nine and Lance Cpl. Mark Kobus push a case of water rigged with a disposable parachute out of a CH-53E Super Stallion helicopter during an experiment to find new ways of delivering emergency supplies to troops on the ground over Drop Zone Jake, Afghanistan, July 1, 2010. Nine and Kobus are assigned to the 1st Reconaissance Battalion.
U.S. Marine Corps
photo by Cpl. Ryan Rholes

















Dr. Sharon K. Taylor, with the U.S. Fish and Wildlife Service, and Dan Alonso, manager of the Aransas National Wildlife Refuge, release brown pelicans from crates in Port Aransas, Texas, June 27, 2010. Workers rescued the pelicans off the Louisiana coast and transported them to Fort Jackson Bird Rehabilitation Center, where the birds were fed, washed and stabilized to prepare for their return to the wild.
U.S. Coast Guard
photo by Petty Officer 3rd Class Robert Brazzell

















U.S. Army Pfc. Abel Scott, left, Pfc. Wayne Paliwoda, center, and Pvt. Michael Culver, right, sift material to make concrete at a Santa Librada, Panama, elementary school, June 26, 2010. Scott, Paliwoda, and Culver are construction engineers assigned to the 372nd Engineer Company.
U.S. Air Force
photo by Tech. Sgt. Eric Petosky

14 iulie 2010

Despre evidenta absentei - informare BCE





Concluziile unei analize realizate de Banca Centrala Europeana releva ca euro are un rol major ca moneda de schimb in Europa.





The euro was relatively widely used in countries with close geographical or institutional links with the euro area.
During 2009, the role of the euro increased in currency substitution (use of euro banknotes) and asset substitution (use of the euro in bank deposits and loans) in EU neighbouring regions.
The review also presents some analytical findings on the international role of the euro. It contains special features on the returns on international assets and liabilities of issuers of international currencies, on the construction of a summary indicator of the international role of the euro, and on the degree of internationalisation of major currencies.

Sa nu omitem insa ca aprecierile urmeaza actiunii intensive de eliminare monedelor nationale, cu anumite exceptii, in cazul statelor care au aderat la zona euro. Bineinteles, argumentul oficial este ca s-a incercat subminarea euro, mai ales ca Merkel anunta la un moment dat ca este dorinta populatiei sa se revina la marca germana pe motiv ca le-ar fi mai bine. Bine, tot nemtii au incercat fel de fel de tertipuri inainte si dupa ce Nokia si-a plasat fabrica din germania in Romania.

Totusi, daca dolarul american ar fi fost utilizat intensiv in Europa cu siguranta s-ar fi spus ca e mana chinezilor care sustin temporar valuta americana pana o retrag de pe piata dupa ce Trezoreria americana a cerut intensiv guvernului de la Beijing sa cumpere dolari ca sa poate sustine cursul. Si asta s-ar adauga unei campanii agresive de expansiune economica, in conditiile in care s-a semnat, pe langa multe acorduri cu rusii, si un "pact" pentru exinderea unei uzine chineze care sa livreze, potrivit sefului Rosatom, "uraniu rus slab imbogatit". Ramane insa de vazut cati dintre producatorii de armament, munitie si tehnica nucleara risca sa fie cotati pe bursele europene si daca yuan-ul va ajunge un reper in schimbul comercial international, dupa ce FMI pare ca renunta treptat la DST pe motiv ca.. nu prea are incotro.