Translate

29 decembrie 2010

Votul prin corespondenta: de ce da si de ce nu

Cutie posala hexagonala - modelul Penfold
Votul prin corespondenta ramane una din cele bune optiuni pe care le-ar putea avea romanii aflati in afara granitelor tarii pentru a-si exprima dorintele in materie de alesi ai neamului nostru. Chiar daca ideea este excelenta, practica propusa de actualul ministru de externe, Theodor Baconschi, are nenumarate carente in privinta dreptului de a vota precum si vicii procedurale ce pot ajuta cu usurinta la fraudarea rezutatelor.
De exemplu, un roman din diaspora trebuie sa se "acrediteze" pentru a vota prin "mandat postal". Dar daca nu s inregistreaza, nu poate vota decat in varianta clasica. Bineinteles, daca prinde deschis la sectia de votare si nu e coada.

O alta problema este aplicarea autocolantelor pe buletinele de vot. De exemplu, daca s-a aplicat un autocolant si apoi s-a dezlipit si s-a aplicat in alt chenar, este sau nu buletinul de vot valid? Proiectul de lege propus de MAE nu raspunde la aceasta intrebare, insa modifica legislatia, atributie care, in orice stat democratic, revine Parlamentului si nu altor entitati. In speta,extinderea perioadei de campanie electorala la 44 de zile de la 30 de zile, cat este in prezent, iar candidatii tebuie anuntati la birourile electorale cu 2 luni inainte de data alegerilor.

Sa speram ca pana la urmaoarele alegeri, anticipate sau nu, vom avea clarificate toate aceste aspecte si multe altele.