Translate

7 martie 2009

Basescu si sondajele via Kiev

Potrivit presei romanesti, jurnalistii din Ucraina l-ar acuza pe presedintele Basescu ca inceaca sa isi creasca "rating-ul" profitand de scandalul diplomatilor ucrainieni neexpulzati de pe teritoriul Romaniei pentru ca au plecat "oficial" de buna-voie si nesiliti de nimeni ca urmare a "savarsirii" mandatului intru numele Yuliei Tymoshenko sub stricta indrumare a presedintelui Iuscenko.

Cum ar putea ca Basescu sa creasca in sondajele din Romania in contextul in care, conform statisticilor, poporul roman urmareste cu precadere stirile de la ora 5, care trateaza, in principal, violuri si crime, nicidecum prezidentiabilii? E drept sa consideram si stirile de la ora 19, care adauga si cateva dintre replicile acide intre politicieni si, uneori, o retrospectiva a celor mai importante evenimente de peste zi, in limita a 25 de minute, cu tot cu forspanuri si inutilele "buna ziua" si "la revedere". Bineinteles, exista si "intrebarile" moderate de producator, fapt care reduce cele 25 de minute la circa 18-20. Daca exista nesansa sa mai pice cate o caseta in direct, deja se schimba postul si se pierde ideea.

Asadar, la populatie nu tine trucul cu stirile despre Ucraina, mai ales ca, daca s-ar face un mic studiu, s-ar constata ca prea putini au inteles exact ce a facut Floricel si Zikolov si cum pot pleca diplomatii ucrainieni din Romania. Daca ar fi sa adaugam si rapoartele care arata o prezenta la vot redusa si, influentata, in principal, de primarii din localitate, nicidecum de spirit civic, avem o reteta ideala pentru demersuri inutile.

Cred ca nici cei din serviciile speciale, fie ele DIA, cele din ministerul Justitiei sau SIE nu prea gusta ce da presa, poate si pentru ca au avut si ei de "tratat" cu anumiti ziaristi pe sume considerabile.

Mergand la problema de fond, respectiv decizia Kiev-ului de a expulza doi diplomati romani, trebuie sa recunoastem ca inteligenta romaneasca depaseste limita. Daca in cazul ofiterilor ucrainieni existau circumstante atenuante, cum ar fi "incheierea mandatului", Ucraina nu a avut nicio justificare diplomatica coerenta.
Fireste, nu trebuie omisa victoria Romaniei la Haga care a determinat ca Rada Suprema sa-l demita pe ministrul de Externe din cabinetul Yuliei Tymoshenko. De asemenea, trebuie amintita o decizie a forului legislativ cu privire redenumirea "Insulei serpilor" in "Satul Belai", declarata localitate ucraineana in contextul in care la Haga se stabilea antepenultima infatisare in procesul dintre Romania si Ucraina cu privire la apartenenta teritoriului confiscat de rusi.

Ceea ce ma uimeste foarte tare in povestea cu atasatii ucrainieni de la Bucuresti este lipsa lor de reactie in presa din Ucraina. Ar fi trebuit sa fie cel putin o publicatie care sa le pledeze cazul si sa sustina, asa cum se intampla adeseori, ca ar fi fost abuzati in orice formula, ca s-ar fi intamplat cateva lucruri care nu sunt obisnuite in astfel de situatii. Dar presa trateaza "rating-ul" presedintelui Basescu. Interesanta abordare. Sa nu uitam insa stirile pe surse care tratau embargoul pus de SRI pe "starea vremii" si activitatea serviciilor moscovite de a alunga ploaia cu saci de ciment aruncati din avion de ziua nationala a Rusiei.

5 martie 2009

Ultima reduta de la Kremlin

Recent, Gazprom a facut public un acord cu privire la extinderea retelei de gaze pana in Nigeria. Proiectul vizeaza alimentarea unei parti din Europa cu gaze nigeriene controlate de gigantul rus si ar implica o dependenta economica ridicata a tarilor tranzitate de gazoduct fata de Moscova. Fireste, ar urma sa fie stabilite si un nou tip de relatii oficiale intre rusii ortodoxi si musulmani, bazate, in principiu, pe cea mai mare problema din toate timpurile: dependenta energetica.

Un scenariu SCI-FI legat de acest inceput de expansiune intr-o perioada in care recesiunea macina multe state ar presupune ca Rusia sa isi doreasca exagerat de mult sa conecteze Australia de Europa. Gazoductul pe care l-ar putea construi rusii, pentru ca ar fi singurii care ar dispune de toate fondurile si parghiile necesare, ar trebui sa tranziteze integral Africa, inclusiv Zimbawe, de unde s-ar putea orienta catre Sidney, fapt care ar conduce la o impartire mult mai "echitabila" a lumii. Astfel, in nomenclator am putea gasi doar doua categorii de state: cele dependente si cele independente de Rusia. S-ar trasa si o versiune de Greenwich for real, diform pe alocuri, in fapt, conducta, care sa delimiteze la propriu estul lumii de vest. Si astfel, ca intr-o mare familie, am putea fi martorii unor scandaluri de amploare mondiala, degenerate, bineinteles, dintr-o cearta pentru bani.

3 martie 2009

Sa ramanem un pic in realitate

Pe blogul personal, Tariceanu descrie situatia in care se afla: respectiv, un "pion otravit" aruncat de presedintele Basescu destabilizeaza partidul iar el este cel care trebuie sa aduca pe calea cea dreapta liberalii ametiti de iluzia puterii. In pragul unui Congres al PNL pentru alegerea (noii) conduceri, fostul premier si foarte probabil, si viitor fost sef al PNL, considera ca miza alegerilor din PNL ar fi intrarea la guvernare a liberalilor.
Cu siguranta ca Tariceanu omite perioada in care a spus ca demisioneaza de vreo trei ori ca gest de "onoare" si a revenit tot de atatea ori asupra deciziei. Un alt detaliu pe care pare sa il uite fostul premier este modalitatea de adoptare a deciziilor in Biroul Permanent si a celor la nivel national.

P.S. Remember what is unbecoming to do is also unbecoming to speak of. (Socrate)

Taking A Pulse '09

By Sterling Brands

Early Radio History

By mike05

2 martie 2009

Editor's Choice

By Reuters

REUTERS/Jo Yong-Hak
Jeong Tae-keun (L) and Suh Sang-kee, lawmakers of the ruling Grand National Party (GNP) sleep as they block a main entrance of the National Assembly plenary session hall in Seoul March 2, 2009. GNP lawmakers have been occupying the entrance of the plenary session hall to stop the main opposition Democratic Party (DP) lawmakers from entering the hall. The GNP and the DP have been struggling over controversial bills which include a U.S. trade deal as well as easing rules on bank ownership, tapping mobile phones and broadcasting company ownership by conglomerates and conservative print media firms.


REUTERS/Rogan Ward
A supporter of the ruling African National Congress (ANC) is carried by marshals after part of the crowd forced down a security fence during an election rally in Chatsworth, near Durban March 1, 2009. About a dozen people were hurt on Sunday in a crush to get into a sports stadium to listen to Jacob Zuma, leader of South Africa's ruling African National Congress, at an election rally.


REUTERS/NARACOOPA HOLIDAY UNITS/Handout
Some of the stranded pilot whales on a King Island beach are seen in this handout obtained March 2, 2009. Rescuers were trying on Monday to save dozens of pilot whales after almost 200 beached themselves on an island near Australia's southern state of Tasmania, with many already dead.


REUTERS/Darren Staples
Manchester United's Ben Foster saves a penalty from Tottenham Hotspur's Jamie O'Hara during their English League Cup final match at Wembley Stadium in London March 1, 2009.

Poezie la summitul informal al UE

Pozitii ferm adoptate de fiecare stat in parte prin semnarea declaratiei comune in cadrul summitului informal al celor 27 de state: UE nu sustine protectionismul.
Individual insa, fiecare stat se descurca cum poate, indiferent de care parte a Europei se afla.

De exemplu, Sarkozy explica de ce masurile de susinere pentru Renault si Peugeot nu reprezinta un ajutor protectionist: "Unde vedeti protectionism? Nu am cerut sa fie inchise fabrici in strainatate ca sa fie pastrate ale noastre, am cerut doar ca cele de la noi să nu fie inchise (...) Este cu totul altceva".

Germania, prin vocea cancelarului Angela Merkel, se gandeste ca mai bine s-ar modifica anumite "mecanisme" care sa permita oarecum o devansare a termenelor pentru aderarea la Zona euro, fara a se modifica insa prevederile tratatului de la Maastricht. Si premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker o sustine pe una dintre cele mai proeminte femei aflate intr-o functie publica. Pana si premierul ceh a declarat ca niciun stat nu va ramana "pe marginea drumului".

Si totusi, timpul trece, criza merge si mare lucru nu se intampla. Inca un faliment, inca o mie de oameni disponiblizati in fiecare zi. In presa sunt deja cutume. Nimeni nu si-ar mai dori sa scrie despre asta.
De multe ori, in disperare de aparitii in media, se mai trezeste cate un europarlamentar sa declare orice despre nimic doar-doar mai apare un flash care sa aminteasca electoratului pe ce da banii.

Si totusi, in perspectiva nu se zareste niciun plan concret care sa redreseze situatia. Ar fi dificil ca un pachet de masuri care se aplica, de exemplu, Ungariei, unde mai bine de jumatate din economie se finanteaza din bursa, sa fie implementat in Romania, unde 5% din PIB se sustinea din BVB si Bursa de la Sibiu. Deci, fie macar si din aceasta perspectiva, UE a "respins" pe buna dreptate ideea unui plan comun. Problema e ca doar atat a facut. Si cum zicea melodia.. vor canta pentru mileniul trei..

Fotojurnalism autohton: online news

Din capitolul "poze esuate in presa autohtona", retinem:






UPDATE



To be continued...