Translate

7 martie 2009

Basescu si sondajele via Kiev

Potrivit presei romanesti, jurnalistii din Ucraina l-ar acuza pe presedintele Basescu ca inceaca sa isi creasca "rating-ul" profitand de scandalul diplomatilor ucrainieni neexpulzati de pe teritoriul Romaniei pentru ca au plecat "oficial" de buna-voie si nesiliti de nimeni ca urmare a "savarsirii" mandatului intru numele Yuliei Tymoshenko sub stricta indrumare a presedintelui Iuscenko.

Cum ar putea ca Basescu sa creasca in sondajele din Romania in contextul in care, conform statisticilor, poporul roman urmareste cu precadere stirile de la ora 5, care trateaza, in principal, violuri si crime, nicidecum prezidentiabilii? E drept sa consideram si stirile de la ora 19, care adauga si cateva dintre replicile acide intre politicieni si, uneori, o retrospectiva a celor mai importante evenimente de peste zi, in limita a 25 de minute, cu tot cu forspanuri si inutilele "buna ziua" si "la revedere". Bineinteles, exista si "intrebarile" moderate de producator, fapt care reduce cele 25 de minute la circa 18-20. Daca exista nesansa sa mai pice cate o caseta in direct, deja se schimba postul si se pierde ideea.

Asadar, la populatie nu tine trucul cu stirile despre Ucraina, mai ales ca, daca s-ar face un mic studiu, s-ar constata ca prea putini au inteles exact ce a facut Floricel si Zikolov si cum pot pleca diplomatii ucrainieni din Romania. Daca ar fi sa adaugam si rapoartele care arata o prezenta la vot redusa si, influentata, in principal, de primarii din localitate, nicidecum de spirit civic, avem o reteta ideala pentru demersuri inutile.

Cred ca nici cei din serviciile speciale, fie ele DIA, cele din ministerul Justitiei sau SIE nu prea gusta ce da presa, poate si pentru ca au avut si ei de "tratat" cu anumiti ziaristi pe sume considerabile.

Mergand la problema de fond, respectiv decizia Kiev-ului de a expulza doi diplomati romani, trebuie sa recunoastem ca inteligenta romaneasca depaseste limita. Daca in cazul ofiterilor ucrainieni existau circumstante atenuante, cum ar fi "incheierea mandatului", Ucraina nu a avut nicio justificare diplomatica coerenta.
Fireste, nu trebuie omisa victoria Romaniei la Haga care a determinat ca Rada Suprema sa-l demita pe ministrul de Externe din cabinetul Yuliei Tymoshenko. De asemenea, trebuie amintita o decizie a forului legislativ cu privire redenumirea "Insulei serpilor" in "Satul Belai", declarata localitate ucraineana in contextul in care la Haga se stabilea antepenultima infatisare in procesul dintre Romania si Ucraina cu privire la apartenenta teritoriului confiscat de rusi.

Ceea ce ma uimeste foarte tare in povestea cu atasatii ucrainieni de la Bucuresti este lipsa lor de reactie in presa din Ucraina. Ar fi trebuit sa fie cel putin o publicatie care sa le pledeze cazul si sa sustina, asa cum se intampla adeseori, ca ar fi fost abuzati in orice formula, ca s-ar fi intamplat cateva lucruri care nu sunt obisnuite in astfel de situatii. Dar presa trateaza "rating-ul" presedintelui Basescu. Interesanta abordare. Sa nu uitam insa stirile pe surse care tratau embargoul pus de SRI pe "starea vremii" si activitatea serviciilor moscovite de a alunga ploaia cu saci de ciment aruncati din avion de ziua nationala a Rusiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu