Translate

8 aprilie 2009

Protestele de la Chisinau (Reuters)





































Chisinau - 7 aprilie 2009 - serviciile secrete ruse monopolizeaza aparita la TV

Astazi am fost cu totii, direct sau indirect, martorii revoltelor de la Chisinau, fapt care a crescut audienta posturilor TV, radio si traficul pe Internet la un nivel fara precedent pentru o tara atat de mica cu interese atat de.. nedefinite.
Pe fondul imaginii prezentate de presa se vor documenta si ofiterii de informatii si, tot in baza acestor informatii reactioneaza si statele aflate de o parte si de cealalta a Atlanticului.
In oricare parte a presei ne-am uita, vedem poze mai mult sau mai putin inspirate in care apar vesnicii baieti cu ochii albastri si, uneori, cu negrul sub unghie. Pentru ca nu mai avem cronicarii de odinioara, trebuie sa luam "de bune" informatiile publicate peste tot, din care un singur lucru e clar: e revolta. Nu ca ar fi mai credibili cei asemenea lui Grigore Ureche, insa, spre deosebire de o mare parte a ziaristilor care au tratat si vor continua sa dezbata subiectul, acei oameni stiau ce scriau la vremea lor.
Personal, consider ca NKVD-ul este prezent la Chisinau intr-o proportie covarsitoare macar si pentru a strange parte din armamentul scos la vanzare pe tarabele din Transnistria. De asemenea, cred ca ofiterii romani de la contrainformatii fac act de prezenta printre protestatari asemeni rapoartelor de acum doua decenii, cand CIA-ul trimitea "corespondenti" pentru cautarea asasinilor lui Kennedy prin Romania via Austria. Acreditez de buna ideea lansata de un oficial care sustinea ca sunt oameni ai serviciilor secrete in misiune pe durata protestelor. Fireste, absurd ar fi fost sa nu fie prezenti tocmai in ziua alegerilor. Deznodamantul acestei povesti il vor afla insa copii copiilor nostri, pe modelul promovat de presedintele Basescu pentru desecretizarea documentelor peste 50 de ani de la clasificarea lor. Totul e insa sa nu se clasifice de mai multe ori.

6 aprilie 2009

Literalmente stupefiant

Geoana vrea drept de veto exclusiv in CSAT, Vanghelie anunta cu mare tam-tam ca vor fi arestati Racoviceanu, SRS si Nistorescu, Nastase iese pe sticla in offline sa anunte ca urmeaza constructori romani sa fie arestati. Sa punem cap la cap fragmente de informatie si sa vedem imaginea de ansamblu: PSD. Atat. Nu exista confirmare sau infirmare. Exista doar scenarii, filme de la procuratura destinate exclusiv ziaristilor de la Gardianul si, bineinteles, tone de banuieli ca in spatele acestei mari invalmaseli ar fi presedintele Romaniei.
Sa analizam ce se intampla de cealalta parte: Gigi Becali, dupa gratii, Elena Basescu, candidat independent la europarlamentare, Crin Antonescu conduce PNL-ul si il retrogradeaza pe Tariceanu, Patriciu e pe val cu declaratii de sustinere subtila pentru Becali, iar Giovanni iese la OTV si pledeaza cauza familiala.
Cam atat ocupa scena publica centrala de circa o saptamana.
In rest avem o confirmare ca BNR va guverna Romania cel putin un de acum inainte. Nu este exclus sa ajunga Isarescu membru PDL sau PNL, ori, de ce nu, pentru cei ce mai sunt capabili sa fabrice scenarii, fuziunea PDL-PNL, din care, fireste, vor fi inlaturati Patriciu, Antonescu & Co.

E foarte greu de spus daca suntem martorii unei intoxicari masive venite din partea expertilor pentru a se crea oarecum o diversiune de la alte probleme stringente. In fond, cred ca cei mai abilitati sa raspunda la multe din intrebarile privind situatia de anarhie creeata in mass-media, e, fireste, tot de presa. Dar nu integral, ci doar sefii de sectii si coordonatorii de subiecte, fie ei interni sau externi.
In plan extern, tot mai multe organizatii si institutii publice de coordonare discrediteaza reputate institutii de presa. Sa fie oare o actiune concertata sau o pura coincidenta?
Sa retinem intodeauna ca inteligenta romaneasca e cu mult inaintea altor state. Pacat insa ca nu avem mai mult noroc.