Translate

15 martie 2009

Elena Basescu si reactiunea diplomelor

Elena Basescu este unul dintre acei oameni rezultati in urma tranzitiei. La varsta pe care o are, a trecut prin aceleasi scoli ca alti romani, a urmat aceleasi programe, a respirat aerul din Bucuresti si din tara si, bineinteles, face greseli ca fiecare persoana care isi permite sa invete din asta, fapt care trebuie apreciat. Este la fel ca multi dintre noi, cu metiunea ca nu toti castigam 20.000 de euro pentru consultanta iar parintii nostri, intamplator sau nu, nu sunt presedinti.

Voi aborda insa o problema care imi face rau la stomac, dar nu ma pot abtine sa nu constat o lipsa flagranta de bun simt din partea oamenilor care se pretind "intelectuali" cu sau fara ochelari. In speta, celebra situatie jenanta pe care Alina Mungiu Pippidi a generat-o prin declaratii publice in care sustinea ca nu va candida pe aceleasi liste cu Elena Basescu la euroalegeri pentru ca, in opinia ei, ar fi vorba de partizianat politic si alte situatii ce decurg ca urmare a faptului ca fiica presedintelui Romaniei vrea sa devina parlamentar european. Ma intreb insa de ce nu s-a revoltat Alina in acelasi asentiment si cand Elena a devenit sefa peste tinerii democrati. Atunci s-a acuzat fraudarea alegerilor, fara sa se dovedeasca ceva.

Revenind insa la problema de baza, sincer, nu vad o diferenta atat de mare intre Elena si Alina. Ambele fac bani gramanda gratie reputatiei. E drept ca fizicul celor doua e total diferit, insa "placerea" pe care o generezeaza e aproape aceeasi. Asadar, cel putin din aceste puncte de vedere se pot compara. Bineinteles, Alina are cel putin un raft de carti scoase, iar Elena, un raft de pictoriale. Insa, in orice termeni, satisfactia conteaza. Fireste, difera consumatorul, dar acest lucru e prea putin important.
Asadar, in loc sa avem concurenta pe toate flancurile din partea PD-L, ne trezim ca Alina are probleme de constiinta din cauza numarului exagerat de diplome primite. Nu stiu cat de mare trebuie sa fie jena sa ceri practic cuiva sa se retraga din cursa electorala din cauza originilor. Nici nu-mi doresc sa aflu.

P.S. Nu as dori sa se inteleaga din aceasta reactie ca o sprijin pe Elena in defavoarea Alinei. In niciun caz. Insa trebuie impuse limite de bun simt peste tot, indiferent de circumstante.