Translate

27 martie 2011

Payback pentru Libia: Newswire Wikileaks 2011, breaking news in 2007 pentru Romania

Probabil din cauza afinitatii presedintelui pentru Rusia, probabil din cauza retinerii in privinta invadarii Libiei, probabil din cauza resurselor limitate in privinta reinnoirii aparaturii militare, probabil si din alte motive, e posibil ca Wikileaks sa primeasca asemenea documente din partea structurilor Departamentului de Stat american.
Astfel, reevaluarea Romaniei se realizeaza prin prisma articolelor de presa publicate in presa autohtona in urma cu 3-4 ani. Este practic un sistem similar cu cel folosit de Comisia Europeana pentru a evalua daca Romania si-a atins obiectivele stabilite, diferenta constand insa in momentele alese de aceasta organizatie media pentru difuzarea cablogramelor.

Mai mult, faptul ca aceste cablograme sunt publice desi ar fi trebuit sa existe un grad ridicat de confidentialitate cu privire la corespondenta diplomatica indica probleme legate de activitatea FOIA in cadrul Departamentului de Stat american si deviza Wikileaks: KEEP US STRONG.

Totusi, in pivinta tipului de informatii ce ar fi trebuit sa fie clasificate si declasificate este relevant exemplul urmator.

In urma cu aproximativ 2 ani, senatorii americani au decis declasificarea unor raportari realizate de serviciile speciale americane pana in 1989. La capitolul Republica Socialista Romania, una din informatiile deferite publicului s referea strict la o intalnire intre Ceausescu si unul in presedintii americani. In acest caz,unul din documente facea referire strict la locul, ora si titlurile subiectelor abordate. Si atat, Iar informatia era clasificata cu gradul Top Secret.