Translate

26 iunie 2010

Cu mainile legate - versiunea all inclusive

Asemanarea intre parlamentari si ziaristi o reprezinta perceptia in societate. Singura diferenta relevanta, este, din pacate, imunitatea. Date fiind aceste repere, se procedeaza intensiv la subminarea ambelor categorii "profesionale".

La capitolul "activitatea parlamentarilor" putem enumera suspendarea presedintelui si motiuni de cenzura respinse de fiecare data, dar sa nu omitem parte din majoritatea legilor scrise in regimul "totul redus", fie posturi, fie bani, prezentate sub denumirea de "comasare" in scopul "debirocratizarii" serviciilor. Singura activitate care este sub semnul intrebarii, din punctul meu de vedere, este cea a Comisiei de ancheta a serviciilor de informatii, despre care nu se discuta decat ocazional, eventual cand se iveste o campanie internationala de presa. Uneori nici atunci. A trecut ceva vreme de cand nu am mai auzit de interpelari si imi pun o intrebare fireasca: Cine saboteaza demersurile jurnalistice ce au ca unica menire declarata informarea poporului prin orice mijloace? Probabil ca orice persoana constienta de faptul ca serviciul de expertiza imagistica de la Ministerul Justitiei poate fi contestat din simplul motiv ca nu se poate face o contraexpertiza in Romania iar entitatile interesate trebuie sa dispuna de resurse pentru analiza in afara tarii.

Revenind la subiectele de pe ordinea de zi, de ce a fost Dan Diaconescu arestat? Cred ca cel mai simplu si realist raspuns este: Pentru ca s-a putut. Ce efecte are? Rating maxim la OTV, rating redus la celelalte televiziuni si, bineinteles, scaderea dramatica a perceptiei asupra libertatii presei in Romania, incredere evaluata de instiutele de monitorizare din afara tarii printr-o procedura ce prevede aplicarea unor chestionare standard unui numar de 20 subiecti. Daca se intampla ca 5 dintre repondenti sa fie ziaristi iar restul tarani, e clara situatia.

Depasind momentul, cred ca cea mai mare temere a politicienilor, indiferent de pozitia pe care o ocupa, este legata de informatiile contradictorii care circula atat on cat si off the record. Nu stiu de ce, insa traiesc cu impresia ca traversam o perioada in care se reitereaza povestea cu adevarul despre Mos Craciun. Un exemplu ar fi istoria cu gripa aviara, in care nici presedintele nu cred ca avea foarte multa incredere, daca ma gandesc ca a putut sa deguste pui in direct la televizor doar sa demonstreze natiunii ca nu e infestat. Puiul, bineinteles. Trebuie insa mentionat ca parte din natiune nu stie ca in spatele presedintelui sunt sute de angajati SPP care monitorizeaza orice miscare inainte ca turturica sa intre in scena. Sau era fazanul? Nu mai conteaza.

Alta situatie de forta majora a fost vaccinul expirat de la Cantacuzino. Din punctul meu de vedere, acest lucru chiar merita intrunirea oficiala a CSAT. Intrunirea probabil ca a fost, insa nu oficial. In aceasta situatie era vorba despre o serie de acreditari si niste banuti ce trebuiau dati anumitor enitati interesate sa bulverseze populatia. In mod cert era o chestiune de siguranta nationala din moment ce OMS a ridicat gradul de alerta la 6.

O alta problema care, in opinia mea, va necesita ulterior atentie discretionara a forurilor nationale si internationale va fi imposibilitatea de plata a utilitatilor de catre populatie. In acest sens vor apela guvernul si primariile la mica intelegere legiferata cel putin pana in 2012 cu furnizorii locali sau Romania risca sa fie declarata focar de infectie? In acest caz cu siguranta ca va fi nevoie de modificarea Constitutiei. Daca se va ajunge la un acord si, in spirit pur romanesc, se va crea o politica de monopol, cum se vor plati amenzile date ce UE? Caci am convingerea ca se vor da amenzi mari. Sa speram totusi ca nu vom ajunge in situatia in care sa ne restrangem granitele dupa victoria limitata cu Insula Serpilor, ca tot se discuta de atata vreme reorganizarea administrativa a spatiului autohton.