Translate

14 iulie 2010

Despre evidenta absentei - informare BCE





Concluziile unei analize realizate de Banca Centrala Europeana releva ca euro are un rol major ca moneda de schimb in Europa.





The euro was relatively widely used in countries with close geographical or institutional links with the euro area.
During 2009, the role of the euro increased in currency substitution (use of euro banknotes) and asset substitution (use of the euro in bank deposits and loans) in EU neighbouring regions.
The review also presents some analytical findings on the international role of the euro. It contains special features on the returns on international assets and liabilities of issuers of international currencies, on the construction of a summary indicator of the international role of the euro, and on the degree of internationalisation of major currencies.

Sa nu omitem insa ca aprecierile urmeaza actiunii intensive de eliminare monedelor nationale, cu anumite exceptii, in cazul statelor care au aderat la zona euro. Bineinteles, argumentul oficial este ca s-a incercat subminarea euro, mai ales ca Merkel anunta la un moment dat ca este dorinta populatiei sa se revina la marca germana pe motiv ca le-ar fi mai bine. Bine, tot nemtii au incercat fel de fel de tertipuri inainte si dupa ce Nokia si-a plasat fabrica din germania in Romania.

Totusi, daca dolarul american ar fi fost utilizat intensiv in Europa cu siguranta s-ar fi spus ca e mana chinezilor care sustin temporar valuta americana pana o retrag de pe piata dupa ce Trezoreria americana a cerut intensiv guvernului de la Beijing sa cumpere dolari ca sa poate sustine cursul. Si asta s-ar adauga unei campanii agresive de expansiune economica, in conditiile in care s-a semnat, pe langa multe acorduri cu rusii, si un "pact" pentru exinderea unei uzine chineze care sa livreze, potrivit sefului Rosatom, "uraniu rus slab imbogatit". Ramane insa de vazut cati dintre producatorii de armament, munitie si tehnica nucleara risca sa fie cotati pe bursele europene si daca yuan-ul va ajunge un reper in schimbul comercial international, dupa ce FMI pare ca renunta treptat la DST pe motiv ca.. nu prea are incotro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu