Lista completa estie disponibila pe site-ul International Council of Shopping Centers
Translate
22 mai 2013
Idei de aur pentru supermarketuri
Doua continente: Europa si Africa. Doua sperante: crestere si recunoastere publica. Competitia ICSC Solal Marketing Awards 2013 si-a desemnat elitele acestui an. Din pacate, asa cum remarca smark.ro, nici una nu este din peisajul mioritic. Poate reusim sa invatam ceva de la medaliatii cu aur prezentati mai jos.
21 mai 2013
Acrobatii aerului
In multitudinea de lucruri care ma fascineaza in viata de zi cu zi un loc aparte il ocupa acrobatiile aerodinamice. Fie ca sunt executate de militari sau de civili, in momentul in care vad succesiunile de imagini realizate ca cele de mai jos nu ma pot gandi decat la programele divertisment care nu includ, din pacate, astfel de spectacole veritabile. Daca luam in calcul targetul unui asemenea show, piata de publicitate pentru anumite produse si servicii ar creste intr-un an cat altele in cinci. Cu o serie de componente calitative omniprezente, consecintele pe termen mediu ale acestui fenomen ar putea fi, printre altele, ridicarea standardelor publicului si maturizarea televiziunilor obsedate de preluarea de formate. Cred ca ar fi exact ceea ce ne trebuie in aceasta perioada neintrerupta de tranzitie.
5 aprilie 2013
Criza din alimentatia publica, PR-ul si jurnalismul
© Royalty-Free/Corbis |
Am urmarit cu detasare povestea laptelui contaminat si a comercializarii carnii de cal sub diverse forme pentru ca am convingerea ca aceste iau amploare din doua motive. Primul argument este ca jurnalistii din aceasta perioada nu au sau nu vor sa isi etaleze cunostiintele in privinta a ceea ce este si ceea ce nu este o stire (si nu ma refer aici doar la incrucisarea surselor, ci si la cunoasterea domeniului despre care scriu si monitorizarea surselor credibile). Cel de-al doilea argument tine de entitatile care, din motive evidente, isi doresc ca Romania sa fie un nucleu al paroxismului in Europa de Est.
Aflatoxina, substanta cancerigena aprobata din '94
Laptele contine aflatoxina in anumite cantati admise de forurile care reglementeaza nivelul aditivilor din alimente. Nu se specifica de fiecare data ce categorie de aflatoxina contine, insa se stie ca aceasta substanta este cancerigena.
"În avizul său din 23 septembrie 1994, CSA a declarat că aflatoxinele sunt cancerigeni genotoxici ( 5 ). Pe baza acestui aviz, este indicat să se limiteze atât conținutul total de aflatoxină din alimente (suma aflatoxinelor B1, B2, G1 și G2), cât și conținutul individual de aflatoxină B1, aflatoxina B1 fiind de departe cel mai toxic compus. În ceea ce privește aflatoxina M1 din produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, ar trebui luată în considerare o posibilă reducere a nivelului maxim actual, având în vedere evoluția procedurilor de analiză."
Deci nu constituie o stire aflatoxina decat in situatia in care se demonstreaza ca a ucis oameni. Cum acest lucru este imposibil de demonstrat pentru ca nu stim ce ne ucide mai intai, ar mai ramane doua ipoteze in care aflatoxina ar putea fi subiect de stire. Prima: daca producatorii ar inscriptiona pe etichete faptul ca produsele comercializate contin substante cancerigene (fapt care nu se va intampal vreodata in aceasta viata) si, cea de-a doua varianta, daca s-ar oferi raspunsul la intrebarea "de ce se propune limitarea si nu interzicerea acestei substante?".
Danone, din nou, in pseudo-criza
Dupa ce panica a pus stapanire pe o mare parte a populatiei, Danone a anuntat printr-un comunicat de presa ca a retras de la comercializare produse suspecte de a fi infestate cu aflatoxina, gama M1. Se pare ca, dupa experienta cu dioxina din 2007, Danone si-a revizuit argumentatia publica si pare sa adopte varianta "mai bine previi decat sa tratezi" o criza de comunicare. Strategia, evident, a fost aplicata dupa ce au aparut informatiile despre aflatoxina. Nu avea rost sa se lege la cap daca nu ii durea. Ramane totusi intrebari legate de o serie de materiale legate de dioxina al caror continut au fost indexate de motoarele de cautare, dar care nu semai regasesc pe site-urile unde au fost postate initial.
Intr-un material publicat de Ziarul Financiar se mentioneaza ca "reprezentanti ai supermarketurilor" au declarat ca s-au
retras de la comecializare produse din gamele Activia, smantana Casa
buna si NutriDay. Un om cel putin curios ar putea fi interesat sa afle
daca exista vreo legatura intre aflatoxina M1, despre care UE spune ca
ar fi destinata sugarilor, si produsele suspecte de M1. E curios acest lucru pentru ca, in situatia in care Danone ar folosi M1 pentru produse
destinate adultilor, inseamna ca ar fi o problema cu celelalte categorii
de aflatoxina. Ar trebui vazut si ce fac ceilalti producatori de
lactate. Poate ca ei au descoperit ceva si mai si. De asemenea, ar fi interesant daca mai multi ziaristi s-ar chinui sa afle compozitia chimica a laptelui comercializat in UE de un mare producator. Sau, de ce nu, de mai multi. Atunci ar iesi adevarate subiecte de presa. In acest caz s-ar justifica asemanari si deosebiri pentru diverse zone ale Europei, pentru diverse branduri, pentru diverse popoare. Abia atunci am putea spune ca a reinviat interesul pentru jurnalism si s-ar bugeta de termen nedeterminat campanii de recastigare a increderii populatiei in marile forte europene. Si astfel s-ar relansa si economia.
Si McDonald's a fost in situatii dificile
Imi amintesc de o campanie de comunicare a McDonald's despre cum se fac cartofii prajiti. Campania a fost lansata dupa ce au aparut zvonuri legate de originea cartofilor. In aceasta campanie s-a pledat pentru transparenta procesului de "fabricare" a cartofilor prajiti. S-a incercat recastigarea increderii consumatorilor in acest mod.
Nu stiu in ce masura s-a reusit acest lucru, pentru ca, desi s-au facut cu siguranta studii, despre acestea nu s-a vorbit. Totusi, dupa acest eveniment, coincidenta sau nu, s-a schimbat leadership-ul din SUA.
In concluzie...
Este un serial care ruleaza la TV. Se numeste "Scandal" si reproduce situatii de criza, in special in cazul oamenilor politici americani. In rolul principal este un personaj denumit strategic "fixer" care trebuie sa genereze contraofensive pentru ca un scandal fie sa nu se propage, fie sa reduca deficitul de imagine. In general, fixerul propune ca fiecare personaj implicat in scandal sa "iasa curat" si sa spuna adevarul. De cele mai mule ori, se pledeaza pentru transparenta totala in media. Fapt pe care eu il consider sanatos si de bun augur. Este cazul sa se arate how it's made. In cazul producatorilor, am vazut aceasta practica pe site-urile firmelor de termopane si, recent, la McDonald's. Am citit si o argumentatie rationala in favoarea acestui fenomen intr-un material intitulat Pledoarie pentru transparenta. E bine ca in filme se intampla asa si ca PR-istii de la noi vorbesc despre o astfel de abordare. E sanatos sa vada lumea cum se produce laptele, smantana si, de ce nu, aflatoxina. Ajuta, in special, la calculele personale. Admiterea unei probleme este primul pas catre rezolvarea acesteia.
Despre fumat, ras si legea lui Newton
In spiritul bunului samaritean, postez un citat dintr-un post (cu ceva vechime pe net) care poate ajuta la reducerea senzatiilor neplacute si a situatiilor penibile in randul fumatorilor.
Regula vantului
Sursa foto: http://www.sxc.hu/photo/468800
"Unul dintre riscuri, este reprezentat de posibilitatea de a te alege cu arsuri în urma unor explozii mai mult sau mai puțin puternice. Da, este ciudat, dar este posibil, mai ales că majoritatea brichetelor ieftine - la cât de mult s-au scumpit țigările unele persoane fumătoare nu-si mai permit brichete profesionale - sunt fabricate de acei minunați chinezi care nu respectă absolut nici o normă de securitate pentru aceste produse, astfel că în momentul în care vrei să aprinzi o țigară și afară suflă un vânt turbat, te apleci asupra brichetei, faci palmele căuș și scaperi câteva scântei, apoi, o flacără imensă demnă de un aruncător de flăcări folosit de soldații naziști în cel de-al doilea război mondial, îți pârlește cu succes părul din nas, genele, sprâncenele și o parte din stufoasa barbă(în cazul domnilor viciați), transformându-te într-o clipă în vestitul spân din poveste."
Postul continua cu legea lui Newton, regula rasului si poate fi citit integral aici.
N.B. Daca ar trebui sa fie un titlu fenomenal, asa cum se practica, din pacate, in aceasta perioada, atunci acesta ar suna asa: "Vezi de ce barbosii sunt mai expusi accidentelor din cauza fumatului".
2 aprilie 2013
Eroare 503 in campania de fundraising online marca Wikileaks
In cautarea unor date despre Project K si Romania pe site-ul Wikileaks mi-au distras atentia cateva aspecte.
Eroare 503 la accesarea articolului Blood and Honour international Neo-Nazi network messages and passwords.
Ulterior si-a revenit serverul si a afisat pagina normala si in stanga o caseta cu un link catre o pagina dedicata donatiilor. Din cele 6 pagini vizitate, doar in aceasta aparea mesajul pentru a indemna vizitatorii la actiuni altruiste.
La accesarea paginii de donatii a aparut iar codul de eroare 503...
Si la un refresh a mers pagina... Se poate dona in voie folosind aproape orice metodade plata: Credit Card, Paypal, Google Checkout, Cheque, Bank Transfer, Mobile (SMS), Bitcoin, Moneygram.
Suma bifata by default este de 50 de euro. Minimul donatiei online este de 10 euro, iar maximul 99999999999999999999999999999999999999999999999999 euro, (echivalentul numarului de cifre care pot fi introduse :)). Nu se precizeaza nimic despre comisioanele percepute de sistemele de tarifare sau care ar fi avantajul folosirii proprului sistem bancar.
1 aprilie 2013
Plagierea de concepte
De la inventia tiparului si pana in zilele noastre, perpetuarea practicilor jurnalistice s-a produs, in principal, in directia denigrarilor si a distragerii atentiei de la o serie de probleme esentiale. Care ziar e cel mai bun, care om e cel mai rau, care editorialist sufera de complexe de superioritate intelectuala si inferioritate numerica ... Multe metode pentru a pune pe hartie sau pe Internet orice, mai putin ceea ce conteaza.
Am citit cu indignare un editorial scris in apararea unui om care a fost atacat la televizor de doi moderatori destul de acizi. M-au enervat deopotriva si editorialistul,si situatia prezentata. Stilistic, textul aduce foarte tare cu o compunere de gradinita. Conjunctural, situatia prezentata denota ignoranta tuturor participantilor implicati in aceste divergente si sfidarea audientei.
Am mai vazut o stire care preciza in titlu faptul ca un francez vorbeste si in limba engleza. Un astfel de titlu este rusinos in primul rand pentru publicatia care il prezinta. Care e valoarea informatiei? Ca vorbeste omul engleza? Putea vorbi si chineza, ca nu face subiectul stirii in calitatea in care a fost prezentat, deci nu este relevant sa apara aceasta informatie in titlu.
Pe un alt flux de stiri a aparut un advertorial marcat doar in titlu cu semnul (P). Nu este o dovada de inteligenta faptul ca se folosesc astfel de artificii pentru fenta cititorul sa faca trafic pentru o anumita stire. Este insa inca o dovada a faptului ca audienta poate fi tratata oricum, spre deosebire de publicitate, care beneficiaza de un regim special.
In toata alegoria semantica de la decaderea printului, cele mai enervante continuturi sunt cele care au supertitluri care incep cu sintagmene "citeste aici", "vezi aici" sau "ce crezi ca s-a intamplat". Aceste exprimari conduc la indobitocirea in masa a tinerei populatii si la infarctul miocardic al varstnicilor. Persoanele aflate la jumatatea vietii sunt prea dezinteresate de astfel de ecluberatii.
In loc de concluzie prezint un pasaj dintr-un ziar din 1907. Si atunci se scria exact ca si acum. Erau aceleasi probleme prezentate in aceleasi formule si succesiuni de cuvinte. Poate ca acum vedem in cate moduri ne putem rusina pentru ca am permis sa se plagieze fara retineri idei si concepte publicistice de la Nicolae Iorga incoace.
Sursa: BCU Cluj |
27 martie 2013
Cum sa ai caracter cand faci programul la radio
In zilele noastre, la fel ca si in zilele predecesorilor si, cu siguranta si a urmasilor nostri, tehnicile comerciale pentru cresterea veniturilor din publicitate definesc nu neaparat audienta unui post, ci mai degraba grila de programe. Faptul ca aceste posturi de radio isi vand publicul pentru reclame si melodii de duzina denota apetitul deosebit pentru business al strategilor si lipsa de respect pentru o anumita categorie de public, care, in final, schimba frecventa.
E bine sa iti vinzi publicul pe care te-ai
chinuit atat de mult sa il ai, pentru ca, in definitiv, acesta e conceptul pe care
radioul il foloseste de cand s-a aprobat sa fie “de larg consum”, cum ar spune
marketerii. Ar trebui insa sa aplicata o
regula de bun simt in acest business prin care batalia pentru spatiul
publicitar sa se duca in alt mod si sa atace alte fronturi.
Nu ar trebui sa se accepte difuzarea unor spoturi
amatoricesti la radio pentru ca scade prestigiul si, in final, se pierde o mare
parte din munca depusa pentru a atrage acel public. De asemenea, nu este
sanatos nici pentru creier, nici pentru cultura generala, nici pentru urechea
muzicala si nici pentru standardul de viata sa fie promovate fel de fel de
melodii, care mai de care mai mixate pentru a acoperi deficientele vocale si versurile
fantastice pe care, din pacate, le compun oameni cu ceva cunostiinte si despre muzica,
si despre poezie.
Pentru vremurile in care traim cred ca se pot aplica
cateva reguli pentru a conferi caracter unui post de radio:
- Sa iti respecti publicul prin strategiile editoriale si comerciale
- Sa oferi publicului continut adecvat, care sa il stimuleze sa te mai asculte si alta data
- Sa aduci noutate de fiecare data cand ai prilejul
- Sa explorezi lumea fanaticilor sunetelor ori de cate ori ai ocazia si sa povestesti pe post despre ei
- Sa difuzezi spoturi radio faine la produse si servicii care se potrivesc publicului tau
- Sa nu abuzezi de reclame bine bugetate si de autopromovare
- Sa dedici un timp de emisie in timpul saptamanii la ore decente muzicienilor si cantaretilor in devenire, in special studentilor si absolventilor care nu sansa sa fie sprijiniti de case de productie cu bugete nelimitate pentru marketing si PR
- Sa disociezi intre stiri si nimicuri si sa prezinti informatii de interes conform standardelor juralistice
- Sa iti amintesti de teatrul radiofonic din cand in cand si sa creezi, pe cat posibil, momente si schite adecvate publicului tau
- Sa mai cauti muzicieni prin pasajul Lipscani, sa ii inregistrezi si sa ii difuzezi pe post
- Sa eviti abordarea subiectelor de duzina in emisiuni de divertisment
- Sa incerci sa iti educi intr-un anumit mod publicul cu privire la selectia muzicala prin oferirea unor playlisturi variate
- Sa fii in contact cu realitatea si sa te detasezi de ceea ce nu face obiectul unor preocupari serioase legate de radio si industria muzicala
E bine sa promovam entitati autohtone, dar sa
fie oameni de bine, care intr-adevar merita. Avem si principii si valori
sanatoase. Trebuie doar sa le folosim de fiecare data, nu doar atunci cand ne
convine.
Ca recomandare pentru buna dispozitie propun un radio radio online unde, la ora fixa canta cucul si un saxofonist aparte ocupa locul central in design-ul logoului.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)