In toata blogosfera romaneasca s-au publicat fragmente din referatul intocmit de procurori pentru acuzarea lui Sorin Ovidiu Vantu de favorizarea infractorului. Informatiile, facute publice probabil chiar de reprezentantii autoritatilor la cateva ore de la arestare releva date din ancheta care inteleg ca e in curs de derulare. Ceea ce e si mai straniu e ca la Antena 3 se anunta un document de 60 de pagini, in timp ce Evenimentul Zilei publica sub denumirea de exclusivitate materialul "integral" de 33 de pagini. Putem vorbi oare de intoxicare de presa sau dezinfomare? Ulterior se precizeaza pe site-ul Realitatea ca parte din document nu a fost publicat pentru a evita identificarea persoanelor si a tranzactiilor.
Teoretic, arestarea preventiva are caracter preventiv, adica impiedica derularea unei actiuni ce urmeaza sa se intample. S-a judecat in puterea noptii: 29 de zile de arest preventiv. Practic, asa cum spunea si Dinu Patriciu, in Romania trebuie arestati 10 nevinovati ca sa scape un vinovat. Tot practic, traiesc cu sentimentul grotesc ca procuratura alimenteaza jurnalistii cu informatii despre tarifele concurentei. Poate macar de data asta se va autosesiza un for international care sa reglementeze situatia deontologica in care se afla mass-media in Romania si cum poate fi afectata o ancheta prin publicarea unor astfel de documente. Macar sa le bata putin obrazul si cred ca tot ar fi o realizare pentru jumatate din breasla.
Totusi, raman intrebarile legate de privatizarea RAFO, Petom si cum se demonstreaza nevinovatia intr-o tara in care planeaza sentinta de vinovatie asupra fiecaruia dintre noi in contextul administrarii probelor irelevante intr-un proces televizat cu avizul legiuitoilor. Recte, sa ne amintim de momentul in care au fost transmise jurnalistilor documente clasificate, in speta, anexe ale contractului de privatizare al Petrom.
La momentul respectiv, intr-un material difuzat de jurnalul TVR si completat de Evenimentul zilei in perioada in care nu se pierdeau arhivele ziarelor, se vedea negru pe alb ca romanii platesc profitul companiei. Cei care vedeau erau doar cei care au primit documentatia. La numaratoare ar iesi ca doua surse neavizate de normele de securitate au avut acces la documente clasificate. Evident, daca te consideri parte vatamata si vrei sa dai in judecata pe cineva, trebuie fie sa declasifici toata documentatia, fie sa chemi trupa de experti branduita cu ORNISS. Si daca dai pe cineva in judecata, caci desecretizarea iese clar din discutie, tot prost iese poate si pentru ca vor fi multi inculpati. Si, odata cu trecerea vremii, dupa ce acest "incident" s-a lasat cu sanctiuni dure in TVR, documentatia tot e la secret, romanii platesc in continuare profitul OMV iar sanctiunea a ramas, din pacate. Nu s-a prescris. Interesant insa ca din 2006 pana acum, din arhiva TVR a fost eliminat materialul cu pricina, iar singurul document disponibil ramane rechizitoriul lui Iacubov.
Translate
10 septembrie 2010
9 septembrie 2010
Petrolisti- patroni de presa. Arestati, necondamnati
Foto: Mediafax |
Ce ii uneste pe cei doi? In istoria timpurie post-decembrista, petrolul si spiritul antreprenorial. Care sunt diferentele? Trusturile de presa cu abordare diferita, orientarea politica si capetele de acuzare.
Analizand in perspectiva situatia, nu stiu de ce traiesc cu impresia ca aceste evenimente nu vor afecta catusi de putin raportul de tara al Romaniei. Ar fi insa interesant de aflat who holds the black agenda, mai ales ca demersurile urmeaza altor initiative defaimatoare in care au fost implicate personalitati cu o puternica influenta in diverse anturaje, precum Gigi Becali, Sorin Rosca Stanescu sau Dan Diaconescu.
Si acum sa ne amintim sloganul de tara: "Explore the Carpathian garden".
Abonați-vă la:
Postări (Atom)