Translate

25 martie 2009

Profesionalismul pe timp de criza

Ce inseamna oare sa fii profesionist in presa? Are oare legatura cu stirile pe surse, cu redactarea simpla, concisa si coerenta a materialelor sau tine mai degraba de exclusivitatile oferite de fiecare jurnalist in parte?
Personal, consider ca cea mai importanta legatura cu profesionalismul unui angajat, indiferent de domeniu, trebuie facuta in raport de relatia sef-subaltern. Insa, bineinteles, exista situatii speciale, recte presa, care, la fel ca si serviciile de informatii, "beneficiaza", din pacate, de conditii precare pentru desfasurarea activitatii, motiv pentru care fiecare dintre investitori sau angajati cauta solutii ieftine, bune si de durata pentru ceea ce capitalistii numesc optimizarea costurilor. In versiunea ceausista se numea cincinalul in patru ani si jumatate si iesea intodeauna pe profit.

In aceasta perioada asistam la o maxima incordare a mintii acelor persoane propietare de trusturi de presa care isi pun problema disponibilizarilor pentru ca au pierdut cateva sute de mii de euro pentru ca s-au redus vanzarile din publicitate. Fireste, nimanui nu-i place sa piarda ceva, cu atat mai mult bani, insa ceea ce nu inteleg acesti oameni de afaceri este ca, daca faci reduceri de personal, nu recuperezi banii pierduti, ci doar scazi din acele cheltuieli in ipoteza unui buget mai redus. Dar, cu bani mai putini, ar trebui ca patronii sa se astepte si la incasari mult mai reduse din publicitate. Si, in conditiile in care este piata acum, nu cred ca poate estima cineva ce bani vor veni si pe ce sume sau favovuri se vor negocia contractele de publicitate. Si atunci unde e compensarea pentru oamenii dati afara? Compensare, fireste, pentru trust.

Printre multele intrebari care se pun in astfel de situatii, ramane de baza si cat te costa sa dai afara un ziarist care isi face treaba constiincios, nevoit uneori sa stea pana seara tarziu in redactie pentru ca in ziarul de a doua zi sa apara o declaratie a presedintelui? Si mai specific, ar fi interesant de vazut cu cat cresc lefurile editorilor cand spun ca trebuie sa pice cineva pentru ca este doar de un an in redactie, nu vorbeste prostii si nici nu se indeamna la mizerii ca anumite personaje, mare parte femei, despre care pot afirma fara niciun fel de retinere ca practica prostituia in scris, cu avizul sefilor, preponderent barbati, oferind, la schimb, ce au. Si tot degeaba. Cand vor pica impreuna deja nu va mai conta care a fost miza schimbului. Se va fi deja trecut.
Nu trebuie neglijate insa nici santajurile practicate cu succes intre sefii de sectii, care taie subiecte pentru ca de! au primit unu-doua telefoane de la prieteni si trebuie, de undeva, sa sara si niste prime neindexate la rata inflatiei pentru mielul de Paste, concediul de vara si cadourile de Craciun.
Este insa un pas inainte cand se recunoaste deschis ca "restructurarile" nu s-au facut pe criterii de profesionalism.

Asadar, urmand sfaturile presedintelui, sa retinem ca nu trebuie sa punem mana pe bani. Cu exceptia salariului, bineinteles, care trebuie declarat si impozitat ca atare pentru corectitudinea in fata legii, nicidecum pentru bunastarea natiunii.

24 martie 2009

Saftoiu refurbished

Indiferent ca se numeste Adriana sau Claudiu, familia Saftoiu s-a emancipat la liberalism treptat, in aproximativ doi ani, reusind sa readuca pe agenda publica subiecte politice care demonstreaza ca presedintele Romaniei si implicit al CSAT, Traian Basescu, detine controlul asupra serviciilor, un lucru firesc, chiar daca serviciile speciale raspund in fata Parlamentului.

Daca ar fi sa rationam, controlul serviciilor se face, legal, prin doua instrumente: interpelari in Parlament si convocarea in CSAT a personajelor-cheie, respectiv sefii serviciilor secrete, care, la fel ca si prefectii, demisioneaza din partidele parlamentare la preluarea mandatului, fapt care ii face apolitici pe hartie. Asadar, oricum s-ar pune problema, controlul politic se exercita asupra serviciilor, indiferent de situatie. Nici nu cred ca s-ar putea altfel.

Revenind la problema de fond, sotul Adrianei Saftoiu explica azi ca are informatii potrivit carora exista anumite persoane in serviciile speciale care comit ilegalitati in numele "omului suprem" recte Traian Basescu. Daca fostul sef al SIE detine astfel de informatii, inseamna ca au loc scurgeri de informatii, fapt care ar implica ca Mihai Razvan Ungureanu sa fie audiat in Parlament. In acelasi timp, e curios de stiut cum se face ca Saftoiu afla astfel de informatii, dupa ce Adriana il consiliaza de aproximativ doi ani pe Ludovic Orban. Sa vina oare informatii pe filiera "grea" a PNL-ul, prin fosta presedinte a comisiei speciale din Parlament, Norica Nicolai, care prefera sa se razbune astfel pe Traian Basescu pentru revelarea trecutului patat cu note procurale?

Ar fi si mai interesant de stiut motivul real al demisiei lui Saftoiu de la sefia SIE. Mai specific, ce oare i-a cerut presedintele lui Saftoiu si acesta nu a vrut sa "execute"?