Performantele primului ministru exceleaza in domeniul protectiei rudelor de a saptea spita pe o curba convexa extrapolata cercului de la Cotroceni.
Paradoxal, presedintele Basescu nu mai vrea sa dea nimanui exemple de conduita, ca atunci cand si-a obligat fratele sa plateasca impozitele la stat pentru firma de inghetata.
In acest context, realizarile premierului Boc sunt:
1. Upgradarea site-ului guvernului la culoarea portocaliu, instalarea feedu-urilor aferente si, fireste, motivarea bugetarilor de la PR sa isi merite salariul prin postarea a zeci de comunicate zilnic (a se retine unde se duc banii de cafea). Si pentru ca imaginea la propriu este extrem de importanta, il putem admira pe primul ministru din toate pozitiile vizualizand galeria foto si video.
Nu stiu daca era neaparat necesar ca o poza de campanie cu figura premierului sa troneze pe pagina principala a institutiei, insa, ca idee, ar fi putut sa fie pusa o imagine cu Boc la vorbitorul guvernamental. Asta, bineinteles, daca fotograful era destul de inspirat sa faca o poza in amorsa.
Ma gandesc totusi ca, in subsidiar, ar putea coexista si ministrii care formeaza, in fond, aparatul guvernamental. Sau nu?
2. Introducerea testului de loialitate bazat pe vechimea in post. Respectiv, cu cat un bugetar are mai multa experienta in slujba guvernului, cu atat pleaca mai repede. Nu cred ca Boc a trimis vreodata agenti cu spagi prin guvern asa cum se spune ca facea Basescu cat era primar.
3. Remanierea fortata de doua ori in doua luni bazata pe demisiile ministrilor pesedisti de la Interne.
4. Promovarea functionarilor din Primaria Cluj la rangul de functionari guvernamentali.
5. Prima demonstrare a transparentei cheltuielilor bugetare, prin recunoastrea publica a faptului ca, simultan, nepotismul de facto si de jure se practica cu succes in aparatul guvernamental. In speta, Boc a admis cu nonsalanta ca o ruda de gradul V in linie colaterala a devenit consilier la cabinetul unui secretar de stat. Bineinteles, nepoata a lucrat tot in Primaria Cluj, iar premierul nu vede nicio problema in evolutia ei profesionala. Cu siguranta nu nici va fi cat timp unchiul ramane in functie.
6. Avansarea soferului de partid pe un post de consilier personal. Boc explica si motivul: "Domnul Buzea (soferul - n.a.) e licentiat in ingineria produselor alimentare". Cu siguranta nu era singurul sofer cu facultate din Romania, mai ales ca presedintele ne indemna, nu demult, sa ne reorientam in piata fortei de munca.
Ulterior declaratiilor premierului, Biroul de presa al Guvernului emite un comunicat in care precizeaza ca noul consilier are ca atributii de serviciu "pregatirea, din punct de vedere administrativ, a evenimentelor la care participa primul-ministru, organizarea, din punct de vedere administrativ, a deplasarilor si a programului in teritoriu al premierului, precum si componenta administrativa si logistica a pregatirii, pentru primul-ministru, a sedintelor de Guvern". Sa ne asteptam oare la o redefinire a functiilor in Executiv?