Translate

3 decembrie 2009

Cronica unei confruntari ratate

S-a consumat si ultima repriza televizata din cele doua serii de confruntari directe la care au participat principalii candidati la prezidentiale. Din pacate, relativa dezbatere Geoana-Basescu a debutat intr-un mod exagerat de monoton, cu obisnuitele clisee specifice lui Ion Iliescu, cu toate ca moderatorul Turcescu invita de cel putin doua ori in interval de zece minute ca participantii sa se manifeste cu aplomb.

Initial, am trait cu impresia ca revad dezbaterea din primul tur din care au fost taiate cadrele cu Crin Antonescu. In fapt, mesajele au fost aceleasi. Audienta din Palatul Parlamentului era suficient de plictisita de monologul canditatilor. Revelarea intalnirii dintre Geoana si Vantu parca a redeschis apetitul celor doi pentru dialog, insa discursul a fost exagerat de rezervat. Cateva replici au incitat la agresivitatea lui Geoana fata de aversiunea lui Basescu in raport cu partidele politice care nu il sustin.

Geoana a demontrat inca o data, daca mai era nevoie, ca diplomatia nu scuza necunoasterea legislatiei. Basescu a aratat ca amuzamentul are priza la public, insa nu suficient cat sa combata erorile grave.

Momentul culminat ramane si unul apoteotic in politica romaneasca. Juramantul pe Biblie. Asa cum au jurat sa ii ajute Dumnezeu. Amin.

2 decembrie 2009

Parlamentarii, netul si reactiunea electorala

Din capitolul "Parlamentarii, netul si reactiunea electorala" retinem si episodul cu un pedelist parlamentar nedumirit de afirmatiile lui Antonescu. Personal, apreciez ca era mai util sa il sune.. Poate primea si un raspuns.

De dragul distractiei insa, sa citim comunicatul de presa mult prea impersonal pentru stilul politicii romanesti.


Bucuresti, 02 Decembrie 2009 - Deputatul Dan-Radu Zatreanu si-a exprimat public nedumerirea fata de atitudinea lui Crin Antonescu, aceea de a negocia voturile obtinute de la tinerii care au refuzat sa-l voteze pe Mircea Geoana in speranta unei societati liberale.

Crin Antonescu, asa cum si presedintele Traian Basescu a precizat recent, nu poate fi depozitarul voturilor tinerilor. Studentii si proaspetii absolventi care nu au nimic in comun cu generatia Iliescu nu pot fi obligati de Crin Antonescu sa acorde voturile lui Geoana.”
Precizam ca, dupa primul tur, si Traian Basescu a criticat pozitia liderului liberal in aceiasi termeni: “Antonescu a crezut ca poate pune intr-o traista voturile tinerilor si, cu traista-n bat, din ordinul lui Patriciu, sa dea fuga la Geoana.”
Dan-Radu Zatreanu a facut un apel la toti tinerii sa nu se descurajeze si sa mearga din nou la vot, pe 6 decembrie, pentru a nu lasa camarila PSD sa puna din nou stapânire pe tara, intârziind din nou reformele pe care presedintele Traian Basescu le-a inceput si care pot reduce grabnic decalajul care ne desparte de democratiile europene avansate.

Dan-Radu Zatreanu este deputat PD-L de Bucuresti, ales in Colegiul uninominal nr. 14, din sectorul 3

ZEBRA Media&Advertising

Iata cum se fac de bafta PR-istii care incearca sa presteze pentru politicieni, traind parca cu impresia ca inivizii pe care ii reprezinta sunt ceva abstract.. Mai bine s-ar apuca de poezie. Am avea o sansa sa il redescoperim pe Eminescu..

P.S. Recomand celorlalti nedumiriti lamuriri si nu comunicate. De multe ori ajuta.

1 decembrie 2009

Idioti pe banda larga sau cum sa ne amagim ca trecutul doar a fost

E campanie electorala. Nu exista limite. Jos comunistii! Jos Iliescu! Jos Geoana! Jos Basescu! Jos toata lumea! Culcat! Se trage! Vine artileria grea. Atentie! Jandarmii ataca! Strigati si mai tare, fugiti catre operatori incet, sa va poata filma. Sa va vada tot partidul cum luptati pentru principii.

In substrat sa retinem ca exista o sarbatoare nationala. 1 Decembrie. Ziua marii uniri. Se mai practica defilarile, insa perceptia ramane cu totul alta. Multi dintre participantii la tot soiul de mitinguri nu inteleg ca au posibilitatea sa aleaga din simplul motiv ca participarea nu este obligatorie, ci doar conditionata de o anumita optiune. Din pacate, foarte multi oameni inca nu constientizeaza puterea pe care o au ca simpli cetateni care voteaza. Sa ne dorim sa evoluam. La multi ani Romania! Si cum recita o prezentatoare de stiri, sa ne mearga din plin.

29 noiembrie 2009

Bulgarii cu ceafa groasa si crima organizata presupus romaneasca

Deci.. campania de afundare in rahat a Romaniei continua in presa internationala.. Da da da.. si la bulgari.. Cotidianul Dnevnik, citat de agentia bulgara de presa BTA si preluat de publicatia Sofia Echo ne informeaza ca s-a descoperit o retea de fasificatori de pasaporte si carti de identitate.

Articolul suna cam asa:

French authorities smashed an organised criminal ring that specialised in making forged Bulgarian, Romanian, Portuguese and former Yugoslavia passports and ID cards. The group, which is believed to have been run by Romanian and Moldovan nationals, was based near Paris, Bulgarian news agency BTA said on November 28 2009.

French authorities believe that many Eastern Europeans living in and around Paris exploited the country’s welfare system with the help of the fake passports and ID papers.

Eight members of the ring were facing criminal charges. They appeared in court on November 28 in Créteil, south-east of Paris. They are accused of forgery and of using false documents, and assisting foreigners to enter the country illegally, Dnevnik daily said.

Authorities discovered a laboratory in a flat in Vitry Sur Sen near Paris which was equipped to make documents and ID cards.

The reason for believing that the group was led by Romanians and Moldovans is the numerous fake Romanian and Moldovan university diplomas, technical school diplomas, insurance policies and receipts that were found at the scene. The group is likely to be linked with similar organisations from Central Europe, Dnevnik said.


Deci.. pe langa ambiguitatea articolului, se presupune ca falsificatorii sunt condusi de romani si moldoveni pentru ca majoritatea documentelor falsificate sunt ale romanillor. Deci.. nu avem nationalitatea presupusilor inculpati, insa stim ca e posibil ca in spatele operatiunilor sa fie creiere romanesti.. Si mai stim ca exista posibilitatea ca aceasta microretea sa coopereze cu o organizatie similara din Europa Centrala. Sa retinem si ideea ca vigilenta autoritatilor franceze este fantastic de redusa iar jocul de imagine este unul mizerabil.

Sper ca Ministerul roman de Externe va deschide un proces pentru nota tendentioasa a articolului, bazat pe o documentare sumara, fara criterii fundamentate pe relevanta informatiei pentru cititor. Personal, apreciez articolul ca fiind o scriitura trista.

Limite de toleranta

De regula, nu ma agit excesiv cand observ ca tot mai multe institutii de presa internationale sau persoane particulare arunca cu invective in Romania. Uneori au dreptate, alteori, deliberat, la cererea altor entitati, transmit doar ceea ce li se dicteaza. Deci.. da.. Se intampla si la altii. Totusi, indiferent de explicatie, e trist ce see intampla. Uneori, foarte greu de suportat.

Paradoxal, tindem sa credem prea des ca entitati precum Reuters, CNN sau AFP sunt atotstiutori doar pentru ca sunt de foarte multa vreme in bransa si gratie faptului ca sunt sustinute de oameni influenti, au si dreptate. In fapt, nu e chiar asa.
Romania e prezentata drept tara coruptilor, a marilor fraude, a infractorilor. Tot ce e mai rau se gaseste in Romania. Nu stiu de ce am impresia ca nu e mereu asa.. Poate pentru ca si eu traiesc in Romania.. E o tara unde sunt se intampla si lucruri bune si lucruri rele. E o tara la fel ca toate statele lumii, cu exceptia faptului ca oamenii lui Bill Gates au predilectia pentru geniile autentic romanesti.

Nu pot intelege de ce, mereu, in presa internationala, Romania este tara saraca care asteapta pomana de la FMI, CE sau din partea altor foruri. Suntem totusi 22 de milioane de oameni. In Europa, avem reprezentare mai mare decat a altor state. Avem europarlamentari alesi, asa cum au fost ei alesi. Riscam sa pierdem portofoliul pe Agricultura pentru ca presa franceza si cea germana se irita si considera ca un roman nu este capabil sa gestioneze un asemenea domeniu. Ma intreb oare ce impresie au romanii despre tunul de la Societe Generale sau despre tentativele esuate ale cabinetului Merkel de a gasi un management bun pentru Opel dupa ce Germania a pierdut fabrica Nokia. Personal, consider ca sunt aceleasi mismasuri care se practica si in Romania. Deci, avem un numitor comun in privinta competentei si a fraudelor. Nu suntem singurii care gresim. Diferenta ramane, evident, in procedura. Si asta pentru ca noi suntem mai destepti decat ei.