Translate

21 iulie 2010

De ce ar putea fi raportul CE atat de sumbru?

Majoritatea politicienilor vad in reprezentantii UE un "ideal" probabil, altminteri nu inteleg de ce considera ca orice ar spune oficialii europeni e OK iar oricine ii contrazice sau le detaliaza starea reala tinanad cont de tonalitati comite "o eroare" sau "o inadvertenta" fata de cutumele cu care ar fi mai-marii de la Bruxelles obisnuiti. Nu am o afinitate pentru presedintele Basescu cand scriu aceste randuri, insa am convingerea ca orice om greseste, indiferent de tara de provenienta, iar raportul pe Justitie emis de europeni (intre care,evident, in vorbirea curenta, romanii si moldovenii nu sunt inclusi) este unul dezechilibat in principal, "gratie" metodologiei de elaborare, in condextul in care principala sursa de informare este presa.

Daca ar fi sa punem problema de fond, in conditiile in care nu exista un for international avizat care sa califice ca presa din Romania ca fiind una libera, pun problema selectiei surselor de informare. In conditiile in care 95% din aparitiile in presa se leaga exclusiv de politica, sport si ce tine de viata tabloida a vedetelor, iar diferenta de 5% o reprezinta avizarea codurilor si diverse interventii ale Curtii Constitutionale in remedierea problemelor intre institutiile statului, cum ar putea raportorii sa judece un asamblu pe care insa nu il pot avea? Aici trebuie considerat spatiul editorial mediu de 16 pagini si maximum 30 de minute de stiri la radio si TV. Pe net, de regula, cele mai importante sunt materialele deja publicate in presa scrisa si precum si acelea deja difuzate in audiovizual.

Asadar, ma intreb cum oare este posibil ca in lipsa informatiilor relevante care pot constitui obiectul unei analize pertinente sa se emia un astfel de document care sa aduca, in fond, atingere imaginii statului roman? O curiozitae am insa.. Pe domnii de la Bruxelles oare nu ar trebui sa ii monitorizeze cineva aparte? Nu stiu de ce, insa traiesc cu impresia ca domniile lor nu deslusesc foarte bine pe harta nici unde este Prutul, nici unde este Dambovita. Aceeasi impresie o impartasesc si despre analistii mai-marilor agentii de rating angajati in elaborarea altor rapoarte bazate, probabil, pe evolutiile proprii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu