The opening session of the OSCE Informal Ministerial Meeting, 17 July 2010, Almaty. (OSCE/Susanna Lööf)
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a condus delegaţia României care a participat, în perioada 16–17 iulie 2010, la Alma Ata, la reuniunea ministerială informală a OSCE, găzduită de Kazahstan, stat care asigură Preşedinţia-în-exerciţiu a organizaţiei.
Demnitarul român a subliniat, în cadrul intervenţiilor sale din cele doua zile de dezbateri, sprijinul energic al României pentru organizarea de către Kazahstan, la Astana, a unui Summit al şefilor de state sau de guverne OSCE în cursul acestui an. A arătat ca Summit-ul OSCE va permite, în viziunea părţii romane, asumarea unor decizii politice la cel mai înalt nivel pentru realizarea condiţiilor de a răspunde adecvat, prin întărirea mecanismelor existente, actualelor crize şi conflicte politice care marchează, dinamic şi variat prin natura lor, relaţiile internaţionale actuale. În mod natural, Summit-ul va permite valorificarea oportunităţii de a reitera susţinerea pentru normele, principiile şi valorile comune ale OSCE, aşa cum au fost stipulate în Actul Final de la Helsinki din 1975 şi în Carta de la Paris pentru o Nouă Europa din 1990, de a căror implementare deplină depinde întărirea securităţii şi stabilităţii actuale.
Totodată, Bogdan Aurescu a subliniat faptul că soluţionarea conflictelor prelungite trebuie să se afle în centrul preocupărilor tuturor statelor participante OSCE, fiind un test pentru capacitatea de acţiune a Organizaţiei. În context, a insistat asupra caracterului prioritar al soluţionării conflictului transnistrean. De altfel, tema conflictelor prelungite a fost recurentă în intervenţiile majorităţii delegaţiilor participante.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice a reamintit propunerile concrete ale României din cadrul Procesului Corfu referitoare la îmbunătăţirea capabilităţilor OSCE de a aborda, multidimensional, toate fazele ciclului conflictual, de la avertizarea timpurie, prevenirea şi reglementarea conflictelor şi până la reabilitarea post-conflict, reexaminarea pachetului de instrumente de care dispune OSCE pentru gestionarea crizelor fiind vitală în acest context. Demnitarul român a insistat asupra creării condiţiilor politice şi juridice pentru depăşirea impasului în care se află Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa (CFE), pe baza angajamentelor politice şi juridice existente şi a tuturor elementelor regimului CFE. A exprimat disponibilitatea României de a sprijini acest proces.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice a menţionat necesitatea convenirii unei noi contribuţii substanţiale a OSCE la reglementarea situaţiei din Afganistan, precum şi importanţa abordării cuprinzătoare a dimensiunii umane a OSCE, îndeosebi respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale ca teme de interes din perspectiva României pentru agenda viitorului summit al OSCE.
În marja reuniunii, Bogdan Aurescu a avut o întâlnire de lucru cu ambasadorul Bolat Nurgaliev, reprezentantul Preşedinţiei-în-exerciţiu a OSCE pentru conflicte prelungite. Cu ocazia acestei întrevederi, au fost examinate cele mai recente evoluţii şi contextul actual ale conflictului transnistrean. În acest cadru, a reiterat interesul României pentru realizarea condiţiilor de progres în reglementarea conflictului transnistrean prin reluarea negocierilor formale în formatul „5+2” de soluţionare. De asemenea, demnitarul român a avut scurte convorbiri cu Vuk Jeremic, ministrul Afacerilor Externe al Serbiei şi cu Andrei Popov, viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
La reuniunea ministerială au participat reprezentanţii statelor participante la OSCE, ai statelor care sunt parteneri de cooperare ai organizaţiei, precum şi reprezentanţi ai UE, NATO, Consiliul Europei ş.a. Reuniunea s-a desfăşurat în contextul politic al provocărilor majore la adresa securităţii în arealul cuprins de la Vancouver la Vladivostok şi al necesităţii identificării acţiunilor politice şi diplomatice ale celor 56 de state participante la OSCE pentru identificarea unor soluţii comune durabile. Reprezentanţii statelor participante la reuniune au recunoscut importanţa politică a momentului actual pentru convocarea unui summit OSCE şi au dezbătut temele care s-ar putea constitui în agenda politică a acestuia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu