Translate

2 aprilie 2009

Un consens de bun simt

In sfarsit, avem o sansa de a ne trezi sperantele in ceea ce priveste recesiunea, odata cu declaratiile convergete facute de liderii G20 la Londra. Sarkozy este "fericit", Merkel considera ca acest compromis istoric la care s-a ajuns este "foarte, foarte bun" iar "noua ordine mondiala" este primita cu bratele deschise de Gordon Brown. Practic, in acest moment participantii de la G20 ar trebui sa se imbete de fericire, mai ales ca Strauss-Kahn, care declara recent ca vom asista la un nou razboi mondial, a precizat ca s-a ajuns la "cel mai mare plan coordonat vreodata".

Pana acum, s-a decis anularea dreptului de veto pe care SUA il are in cadrul FMI, sisteme de supraveghere suplimentare, anticiparea mult mai rapida a riscurilor, distrugerea paradisurilor fiscale si ridicarea rangului de "importanta" pentru statele emergente.
Fireste, vor urma efectele adverse ale compromisului care, desi este laudat, nu este facut public integral.
Una din situatiile dificile va fi la momentul in care fiecare stat va trebui sa isi suplimenteze cumva fondurile din cauza ca s-a decis triplarea resurselor FMI.
O alta piatra de incercare pentru stabilitatea si coerenta pactului va fi eligibilitatea tarilor ce vor benefica de banii de la FMI, Romania fiind un stat pe care s-a experimentat o procedura mult simplificata pentru doar 20 de miliarde de dolari cu o perioada de gratie de 2 ani.
Nu trebuie omisa nici problema cu Ucraina care vrea o alternativa la Gazprom, cere bani de la FMI si semneaza un pact cu UE pentru marirea capacitatii la 60 de miliarde de metri cubi care "pot veni de oriunde", in timp ce Uniunea Europeana vrea sa colaboreze cu Rusia pentru Carta Energetica, in acest caz principala "inadvertenta" fiind, in opinia mea, impresia lasata de Ucraina ca ar intentiona sa detina monopolul asupra distributiei de gaze in Europa.
Bineinteles, nu trebuie omisa cea mai importanta informatie vehiculata pe durata summitului cu privire la racheta pe care Coreea de Nord intentioneaza sa o lanseze pana la sfarsitul acestei saptamani, atacul iminent lansat de Japonia si SUA si convocarea in regim de urgenta a Consiliului de securitate al ONU pentru a se decide "penalizarile" ce urmeaza a fi aplicate dupa ce, cu o zi in urma, SUA si Rusia s-au pus de acord sa reduca armele nucleare. In cazul in care s-ar produce lansarea si doborarea rachetei, cu siguranta bursa de la Tokyo va fi oprita de la tranzactionare cel putin doua-trei zile din motive.. informatice, sa zicem.

Asadar, noua ordine mondiala descrisa in detaliu sub diferite aspecte de catre masoni mai mult sau mai putini renumiti se va produce, intr-un final. Singurele precepte care, probabil, vor domina scena internationala se vor axa pe principiul unicitatii crizei pe care o strabatem cu totii in aceasta perioada.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu