Si mai important, cati dintre noi nu au copiat in scoala. Probabil destul de putini.
In privinta scandalurilor legate de plagiat sunt doua aspecte care trebuie clarificate.
Primul si cel mai important aspect care trebuie inteles este faptul ca plagiatul a fost, este si va fi tolerat din simplul motiv ca aceasta este metoda de invatare. In scoala generala, in liceu, in facultate, in business si in viata, in general. prea putini sunt originali si prea multi incearca sa para ceea ce nu sunt. Majoritatea ideilor propagate sunt "de import". Din Europa sau din USA.
Al doilea aspect care trebuie inteles este legat de institutiile care au tolerat plagiatul - si aici avem urmatoarele cazuri:
a) Institutiile de invatamant
Fac pariu pe 1 ron ca pana la adoptarea euro (daca va mai exista) nimeni nu va incepe sa ia la verificat tone de lucrari de control din invatamantul preuniversitar sa arate ca intr-adevar, elevii au comis-o mai rau decat politicienii. De asemenea, nici in invatamantul universitar nu va contesta nimeni vreodata bibliografia si materialul didactic care este prezentat ca fiind autentic cand, in fapt, a fost creat in urma cu ani buni de alte minti luminate de la, evident, alte universitati care, intamplator sau nu, nu sunt nici macar pe acelasi continent cu noi. (sic!)
b) Institutiile de presa
Din tone de comunicate de presa remise tuturor oamenilor de presa, aproximativ cam toate au fost prezentate in ultimii 3-4 ani (dupa calculele mele) cu copy-paste ca fiind stiri veritabile scrise de redactori si avizate de editori. Deci, pana la urma, PR-istii stiu cel mai bine sa scrie stiri si isi iau salariu doar dintr-o parte.
c) Oamenii din entertaiment si advertising (cantareti, diversi creatori de reclame etc.) - a se cauta "in afara" piese si spoturi create cu mult timp inainte de "lansarea" lor in Romania.
d) altele - in aceasta categorie intra toate institutiile care au armonizat aproximativ legislatia europeana cu cea romaneasca fapt ce a permis perpetuarea impostorilor autohtoni.
Asadar, intr-un stat de drept, inviolabil si indivizibil nimeni nu este mai presus de lege. Dar cand nu exista lege ramanem intr-un stat de drept, inviolabil si indivizibi. Si atat.